Les Trois Olives

Languedoc wijnen

Onze eerste ontmoeting met de wijnen uit de Languedoc was tijdens een vakantie in het Parc Régional du Haut-Languedoc. Na jarenlang verknocht te zijn geweest aan Italë en italiaanse wijnen waren we verrast over de fantastische fruitige en zuidelijke smaken van de wijnen uit deze streek. De kruidige geuren van wilde thijm en de rotsige grondsoort proef je ontegenzeggelijk terug en versterken het heerlijke vakantiegevoel. En een niet onbelangrijk aspect: de wijnen uit de Languedoc zijn nog steeds zeer betaalbaar!

Het mag duidelijk zijn: kom je naar Villa Les Trois Olives en je houdt van wijn, drink dan beslist locale wijnen uit de Languedoc en kies niet voor de zogenaamd bekendere (en veel duurdere) Bordeaux of Bourgogne wijnen die ook in de supermarchés verkrijgbaar zijn.

Voor wie wat meer wil weten van de franse wijnbouw worden in het zomer-seizoen  "promenade des vignerons"  georganiseerd: niet te zware wandelingen door schitterende wijngaarden afgesloten met een echte franse lunch. Een aanrader. Tijdens een bezoek aan Villa Les Trois Olives vind je aanvullende informatie in de informatiemap. Specifieke vragen kun je ook stellen via het contactformulier op deze site.

Regio Languedoc-Roussillon

De wijnen uit de Languedoc worden in één adem genoemd met de wijnen uit Roussillon. Deze regio is het grootste wijngebied ter wereld met bijna 400.000 hecatre wijnbouwgrond. Een derde van alle franse wijnen komt uit dit gebied. Languedoc was jarenlang een groot productiegebied van eenvoudige drinkwijnen voor lokaal gebruik. In 1970 werd hier 200 miljoen hectoliter(!) alledaagse Vin de Table geproduceerd. Door deze hoge productie van matige kwaliteit waren de wijnen niet meer opgewasen tegen de toenemende internationale concurrentie. Zeker toen landen als Australië en Zuid-Afrika goede en betaalbare wijnen gingen produceren kwam de wijnbouw van de Languedoc in een diepe crisis. Inmiddels is het roer al geruime tijd fundamenteel om. Vervallen wijndomeinen zijn opgekocht door professionele investeeerders die zich richten op de productie van kwaliteitswijnen. Daarnaast heeft de franse overheid subsidies verstrekt om wijngoederen met lage kwaliteit te sluiten.

De druiven en de wijnen

Het karakter van de wijnen wordt voor een belangrijk deel bepaald door de verbouwde druivenrassen, het klimaat en de grondsoort. En natuurlijk door de kwaliteit van de wijnbouwer, de wijnboer!  Eén van de gebieden die als voorloper van de kwaliteitsgolf kan worden gezien ligt tussen "Villa Les Tros Olives" en Montpellier in, ten oosten van Autoroute A75. Zeer noemenswaardig zijn de de rode wijnen van Saint Saturnin, Montpeyroux en Pic Saint Loup.

De wijnen uit deze streek zijn meestal samengesteld uit meerdere druivensoorten, waarvan de meest gebruikte soorten Grenache en Syrah zijn. Ten westen van de A75 en ten noorden van Beziers liggen schitterende wijngebieden in en rond het Parc Regional de Languedoc. In dit gebid zijn de wijnen van Saint-Chinian en Faugères zeer aan te raden. De bodem waarop de druiven van deze wijnen groeien bestaat voor een belangrijk deel uit leisteen wat de wijnen een zeer typische krachtige smaak geeft. Overigens zijn de meeste rode wijnen uit de Languedoc vrij krachtig met een behoorlijk alcoholpercentage (veroorzaakt door het grote aantal zonuren). Faugères en Saint-Chinian produceren overigens ook zeer goede en smaakvolle rosé-wijnen. Verder naar het westen, richting de Pyreneen, ligt het gebied Minervois waar een strenge wijnwetgeving zorgt voor hoge kwaliteitswijnen. 

 

De witte wijnen uit de Languedoc

Ofschoon er meer rode dan witte wijnen zijn in de Languedoc, zijn deze toch noemenswaardig. Bij de meeste visgerechten is een frisdroge witte Picpoul de Pinet van het druivenras Picpoul de uitgelezen begeleider. Lekker op een terrasje oesters eten in het visserplaasje  Bouziers. Wellicht beroemder zijn de zoete wijnen uit de Languedoc, geproduceerd van de muskaatdruif. Er zijn vier kleine gebiedjes in de Languedoc die de AOC MUSCAT herkomstbenaming mogen voeren. Vanuit Villa Les Trois Olives is het ca 30 minuten rijden naar Sete (aan de kust) en niet ver daar vandaan worden de muskaatdruiven van AOC MUSCAT DE FRONTIGNAN geprodcueerd. Ideaal om een dagje strand te combineren met een bezoek aan deze wijnstreek!