Les Trois Olives

In de omgeving

Vanuit Villa Les Trois Olives kun je direct leuke wandelingen maken, wijndorpjes bezoeken en een aantal uitstapjes maken. Lodève is gelegen op slechts 3 km en staat bekend om zijn sfeervolle markt op zaterdag en schitterende kathedraal.

Autotour in het oostelijke achterland van Villa Les Trois Olives

Vanuit Villa Les Trois Olives neem je de weg naar Fozières en vlak voordat je het dorp binnenrijdt ga je rechtsaf richting Soumont. De schitterende route leidt je na ca. 8 km naar het oude klooster: de Prieuré Saint- Michel de Grandmont. De priorij stamt uit de 11de en 12de eeuw en de kerk- en kloostergangen zijn nog geheel bewaard gebleven.

Op het domein van deze priorij bevinden zich ook oude dolmens en menhirs: tekens van sprituele aantrekkingskracht. Regelmatig worden hier exposities en muzikale uitvoeringen gegeven.

Verder naar het oosten, via St. Privat en Arboras, is een bezoek aan Saint-Guilhem-le-Désert  een hoogtepunt. Voordat je hier arriveert kun je echter halverwege een afslag nemen (de D9) richting La Vacquerie en vervolgens rechtsaf de D9E10 in, om van daaruit het mooiste uitzichtpunt over de Haut Languedoc te bezoeken: de Mont St Baudille (847m). De zendmast op deze top is vanuit de verre omgeving zichtbaar. Bij helder weer, wat vaak het geval is, kun je tot aan de Middellandse Zee kijken en het schitterende kleurenspel van de Haut Languedoc is betoverend.

Doorrijdend naar Saint-Guilhem bereik je de Gorges de l'Hérault. Al in de 9de eeuw werd aan een smalle kloof van de Hérault een abdij gebouwd en dit heeft het middelpunt gevormd voor het huidige Saint-Guilhem. De fantastische Pont de Diable (duivelsbrug), net buiten het dorp, stamt uit de 12e eeuw. Het stadje is volledig opgebouwd uit orginele en fraaie huizen uit de Middeleeuwen en de Renaissance. Voor wie van grotten houdt, vindt even ten zuiden van Saint-Guilhem de Grotte de Clamouse. Je komt hier in een ondergronds labyrinth met mooie afzettingen van het water dat van de Cause du Larzac naar de Hérault stroomt.

 

Terug naar het westen, binnendoor richting Lodève, is een bezoek aan de wijndorpjes Saint-Jean-de-Fos, Montpeyroux en St Saturnin een leuke afwisseling van de route.

Saint-Jean-de-Fos heeft een jarenlange traditie van pottenbakkerskunst; je kunt het niet missen door de aanwezigheid van talrijke winkeltjes aan de hoofdroute door het dorp. Montpeyroux en St. Saturnin zijn kleine, sfeervolle, wijndorpjes, en de wijnen zijn van grote klasse!

Eenmaal weer aangekomen in Lodève, dan ben je bijna thuis. Vanaf de A75 heb je leuk uitzicht op de rode daken van Lodève. Boven de daken uit steekt de gotische Cathédrale Saint-Fulcran uit de 13e eeuw. Het is een versterkte kerk met een open toren van maar liefst 57 meter. Ook bezienswaardig is het Musée Fleury. Niet alleen om het schitterende patriciërshuis waarin het is gevestigd, maar ook om de kunstexposities die van een erkend hoog niveau zijn. Het Office de Tourisme du Lodevois is gevestigd aan de Place de la République.

Terug richting Fozières wacht de rustige omgeving en het heerlijke zwembad van Villa les Trois Olives!